Werkwijze

Werkwijze

Inschrijving:
Zodra ik je inschrijving binnen heb neem ik zo snel mogelijk contact met je op.
Je kunt ook voor je aanmelding eventuele vragen alvast aan mij stellen.
Het zou fijn zijn als ik bij jullie langs kom voor eerst kennismaken. Binnen Almere is dat gratis. Daarna beslis je (samen met je partner) of de inschrijving definitief zal worden gemaakt. Hier zijn geen kosten aan verbonden.
We bespreken dan ook de aanmelding bij de zorgverzekering. Het maakt overigens niet uit bij welke verzekeraar je aangesloten bent. Soms geeft je verzekeraar of je verloskundige je een lijstje met kraamzorginstanties. Je kunt er echter altijd voor kiezen om de kraamzorg bij mij af te nemen. Dat heeft geen gevolgen voor jullie verzekering en vergoeding van de kraamzorg.

Intake:
Rond de 7e maand van je zwangerschap doe ik een intake ter voorbereiding op de kraamtijd. Als u 1e kindje krijgt dan wordt intake bij uw thuis uitgevoerd. Bij een 2e of volgend kindje mag de intake ook telefonisch als je dat liever hebt. Een intake kan zowel overdag als in de avond. Het is fijn als jullie samen aanwezig zijn. We bespreken vooral jullie eventuele wensen en ik vertel je wat jullie van mij mogen verwachten.

Bevalling:
Bij de thuisbevalling assisteer ik de verloskundige. Ik spreek van te voren met jullie af op welk moment jullie mij bellen. Voor de bevalling ben ik dus al aanwezig en zodra de baby er is blijf ik nog een aantal uren om jullie te ondersteunen , baby en moeder te controleren, en op te ruimen natuurlijk.
Als de bevalling in het ziekenhuis plaats zal vinden zal ik in sommige gevallen ook aanwezig zijn. Dit ligt aan de mogelijkheden die het ziekenhuis daarvoor heeft. Vooraf bespreken wij hiervoor de mogelijkheden bij de intake. Zodra de ziekenhuisbevalling medisch wordt zal de begeleiding door verpleegkundigen worden overgenomen.

Mijn taken als kraamverzorgster

Ik zal op de eerste dag van de verzorging afspraken met u maken. Het is dan ook belangrijk dat verwachtingen en wensen kenbaar gemaakt worden. Ik zal, binnen mijn professionele mogelijkheden, zoveel mogelijk aan uw wensen voldoen.

Uw wensen staan centraal

Afhankelijk van de uren kraamzorg en uw persoonlijke situatie zal de kraamverzorgende in overleg zorg dragen voor een aantal licht huishoudelijke taken onder andere: het reinigen van sanitair, de kraamkamer en babykamer en het doen van de was. Voor overige taken adviseer ik u te overleggen met mij.

Welke taken verricht ik?

Ik sta garant voor de beste zorg aan moeder en kind tijdens de eerste week. Het verzorgen en het geven van goede begeleiding is dan ook de belangrijkste taak van mij als kraamverzorgende. Ik zorg voor u en voor uw pasgeborene. Dagelijks controleer ik o.a. uw baarmoederstand, borsten, pols, temperatuur, benen en het vloeien. Ook verzorg ik uw baby en controleer ik de temperatuur, gewicht, huidskleur, urine en de ontlasting.
Binnen het aantal uren kraamzorg heeft de kraamverzorgende ook de taak om de zorg voor eventuele andere gezinsleden en het huishouden te doen. Hiernaast vindt u een overzicht van de taken van een kraamverzorgster. Tijdens het intakegesprek krijgt u hierover meer informatie.

De taken kraamverzorgster samengevat:

Tijdens een thuisbevalling
• Assistentie aan de verloskundige.
• De kraamverzorgster verzorgt de aanstaande moeder tijdens en na de bevalling.
• De kraamverzorgster verzorgt de baby meteen na de geboorte.

Tijdens de kraamperiode
• Verzorging van moeder en baby.
• Observeren en rapporteren van de gezondheidstoestand van moeder en baby.
• Het geven van voorlichting en instructie, bijvoorbeeld over de voeding, verzorging en hygiëne.
• Ondersteuning bij borstvoeding en/of kunstvoeding.
• Indien nodig bieden van emotionele steun.
• Gedurende de hele kraamperiode werkt de kraamverzorgende samen met de verloskundige en/of de huisarts en overlegd met hen indien nodig.

Huishoudelijke werkzaamheden
• Verschonen van uw kraambed en dat van uw baby.
• Stofzuigen en stof afnemen in uw kraamkamer, babykamer, woonkamer en keuken.
• Schoonmaken van het sanitair.
• Het verzorgen van uw maaltijd (ontbijt, lunch en in overleg avondmaaltijd)
• De was verzorgen en de afwas.

Algemeen
• Een ontspannen kraamperiode waarin de zorg wordt afgestemd naar de wensen van de ouders.
• Zorg en aandacht voor eventuele andere kinderen in het gezin.
• Grote mate van flexibiliteit.